Home Fotonieuws Misdaad Zakelijk Sport

Geld voor achterstallig onderhoud Smallingerland
woensdag 17 oktober 2018 Drachten

Achterstallig onderhoud aan wegen kost Smallingerland 1,35 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek naar de kapitaalgoederen van de gemeente. Er wordt gekozen om niet meer incidenteel, maar planmatige aanpak van het onderhoud. Structureel kost dat de gemeente ruim vier ton per jaar.

Uit een quick scan van de rekenkamercommissie blijkt dat de inwoners niet klagen over het onderhoudsniveau van de kapitaalgoederen in Smallingerland. Toch trekt de gemeente de beurs. Openbaar groen, waterwegen en wegen hebben een kapitaalwaarde van ruim zeshonderd miljoen euro.

Uit een analyse van de gemeente blijkt dat, naast het oplossen van het geconstateerde achterstallige onderhoud, dat er binnen vijf tot tien jaar flinke investeringen nodig zijn in met name de woonwijken, die vanaf de jaren vijftig in Drachten zijn ontwikkeld. Het gaat onder andere om voorzieningen in bijvoorbeeld De Venen, De Wiken, De Singels en De Drait zijn inmiddels veertig tot zestig jaar oud en zijn aan groot onderhoud of in sommige gevallen zelfs aan vervanging toe.

Dit jaar wordt er al ruim vijf ton vrijgemaakt voor het snoeien langs vierhonderd kilometer aan waterwegen. Dat is een ton meer dan aanvankelijk al beschikbaar is gesteld. Het idee is door dit systematisch aan te pakken zodat er ook effectiever kan worden gehekkeld.

Een belangrijke stap in het grote onderhoud is het aannemen van negen beleidsmedewerkers, waarvan in ieder geval vijf structureel. De nieuwe mensen worden vooral ingezet voor planning. De gemeenteraad stemde dinsdagavond na een debat uiteindelijk in met het voorstel om alvast de kaders vast te stellen. De ChristenUnie maakte nog wel een kanttekening. ,,Wij willen wel aangeven dat we nog wel de vrijheid hebben om vraagtekens te zetten bij de financiĆ«le consequenties op het gebied van personele invulling.ā€[ '85% v/h materiaal hoort niet in grijze rolemmer'
]
[ Sloop van scholen in Drachten en Opeinde
]
[ Automobilist strandt na kilometerslange vlucht
]
[ 40 blaarkoppen losgelaten bij Opeinde
]
[ Wietteler: ā€˜Ik haalde spulletjes van Marktplaatsā€™
]
[ Verdachte drugshandel aangehouden in Kollumerzwaag
]
[ Kluis en auto gestolen bij inbraak in Marum
]
[ Bladzuigers en veegwagens in actie langs de kust
]
[ Politie op zoek naar eigenaar aangereden kat
]
[ Inbraak in schuur in De Wilgen
]
[ Auto botst achterop vrachtauto op N31
]
[ Brand in rieten dak van woning in Marum
]
[ Politie doet inval in bedrijfspand in Drachten
]
[ Auto knalt op wegwijzer bij Blije
]
[ NAM en RWS overvallen door erosie
]
[ 'Optreden beveiligers zorgde voor escalatie'
]
[ Hennepkwekerij aangetroffen bij brand Lippenhuizen
]
[ Westereender beboet voor partij illegaal vuurwerk
]
[ Lois Lane zingt op Nieuwjaarsconcert De WĆ¢ldsang
]
[ Auto belandt in de sloot langs N381
]


© WaldNet